Zanimivo bo spremljati kako se bodo bodoči mladoporočenci odločali. Priča da ali ne? 🙂 Meni osebno je bolj všeč, da so prisotne priče…lepe trenutke je namreč treba deliti z ljubimi in dragimi ljudmi. Več nas je, lepše se imamo, mi je prišepnila moja zadnja lanskoletna nevesta 🙂

Prav zanima me, kakšen bo “rezultat” ob koncu letošnjega leta 😉

Spodaj pa za vse, ki bi želeli izvedeti kaj več o novostih v letu 2018

Od 1. januarja dalje se je mogoče poročiti brez prič.

Uporabljati se namreč začnejo členi Družinskega zakonika, ki se nanašajo na sklepanje zakonske zveze. Gre za del zakonika od 30. do 41. člena.

Poroka brez prič je precejšnja novost, zakon pa jo navaja kot izjemo, saj se zakonska zveza praviloma sklene ob prisotnosti dveh prič, se pa “lahko sklene brez navzočnosti prič, če bodoča zakonca tako želita” , piše v drugem odstavku 36. člena.

Poleg tega bo možno na izrecno željo bodočih zakoncev zakonsko zvezo skleniti tudi samo pred matičarjem. Navadno je poleg matičarja pri poroki prisoten tudi pooblaščenec načelnika upravne enote, ki ženina in nevesto vpraša, ali želita skleniti zakonsko zvezo in ugotovi, da je bila ta sklenjena.

Po novem bodo vsi župani že na podlagi zakona pooblaščeni, da lahko sklenejo zakonsko zvezo, zdaj so morali imeti pooblastilo. Skupaj z matičarjem pa bodo lahko poročali le na območju svoje občine.

Obletnica na upravni enoti bo stala 170 evrov

Po novem bo možno obletnico poroke obeležiti tudi na upravni enoti, temu se reče ponovitev slovesnosti.

Bo pa praznovanje kar drago, saj pravilnik določa, da je treba za to plačati 170 evrov, denar pa se “porabi za pokrivanje stroškov, ki jih ima upravna enota s ponovitvijo slovesnosti” . Poroka v uradnih prostorih je sicer zastonj..

Še preden bosta zakonca stopila v zakonski jarem, pa jima bo na voljo tudi svetovanje in izobraževanje, ki bo namenjeno temu, da se bodo lahko ljudje vsestransko pripravili na skladno partnersko in družinsko življenje. Sistemu varstva in pomoči bodo na voljo tudi pozneje in bodo namenjeni tudi reševanju širših družinskih vprašanj, reševanju problemov v medsebojnih razmerjih in v razmerjih do otrok. K mirni rešitvi sporov jim bodo lahko pomagali tudi v postopku mediacije.

Zakonik pa bodočima zakoncema po novem omogoča tudi sklenitev predporočne pogodbe, s katero bosta lahko med drugim uredila medsebojna premoženjska razmerja.

Vir: internet