Ko pride čas in ste pripravljeni na nakup popolnega zaročnega prstana, si fantje vedno postavite vprašanje: kakšen bi bil všeč njej?

Imam kar nekaj znancev, ki bi skromno kupili lesenega ali srebrnega, a niso prepričani, da bo tak všeč tudi njej. Kajti njej je všeč vse kar se sveti, kajne?

Preden se »vržete« v stroške in lov na diamant, globoko zadihajte in se pustite podučiti.

 

Večji ni vedno boljši

 

Karat ni edina stvar, ki vpliva na stroške. To je šolski primer, ko večji ni vedno boljši. Prstan z velikim diamantnim karatom se lahko zdi odlična zamisel, vendar če za svoj proračun dobite večji od pričakovanega diamanta, boste morali postaviti veliko vprašanj. Ugotovite, kakšna je jasnost diamanta, saj imajo lahko večji diamanti poškodbe in okluzije, ki znižujejo ceno in celotno iskrico diamanta.

 

To ni tisto, kar mislite

 

Diamantni karat ni tisto, kar misliš, da je. Večina ljudi verjame (pomotoma), da se karat nanaša na velikost diamanta v globino ali po obsegu. Namesto tega je diamantni karat dejansko merilo, kako težek je diamant.

 

Kateri diamant je kateri?

 

Pojasnite, če je velikost karata samo za srednji kamen ali za vse kamne na obroču. Če iščete obroč “tri karate” z osrednjim kamenjem in dvema stranskima kamnoma, lahko dejansko kupite en in pol karatnega glavnega diamanta in dva bočna kamna po 75 karatov. Vedno vprašajte svojega draguljarja, na kaj se nanaša velikost karata, saj bo celoten tri karatni srednji kamen stal precej več kot skupna teža karata.

 

Povečanje proračuna

 

Povečajte svoj proračun s pravilnim izrezom, ne z nadgradnjo na večjo velikost karata. Tudi če ste kupili velik karatni diamant, je briljantnost kamna popolnoma odvisna od pravilnega reza. Vprašajte svojega draguljarja, kakšni kosi so najboljši za izdelavo manjšega, bolj ˝dosegljivega˝, ki bo optično izgledal večji.

 

Diamant ali briljant?

 

Kadar govorimo o diamantu, mislimo na mineral, briljant pa je samo ime okroglega brusa. Izraz briljant se torej lahko uporablja samo za diamante okrogle oblike, ki so zbrušeni na 58 ploskev (v zlatarskem žargonu jim rečemo fazete), imajo eno mizo (zgornja ploskev briljanta), 32 fazet na kroni, 24 fazet na paviljonu, včasih pa imajo tudi eno kaleto (rahlo odrezano konico paviljona). Diamante brusijo še v veliko drugih brusih različnih oblik, kot so npr. švicarski brus, angleški brus, navete, oval, princess brus itd. Vrednost diamanta je odvisna od uspešnosti brusilca pri usklajevanju mase in optične učinkovitosti.